Είναι τελικά το κόκκινο κρασί πιο υγιεινό από το λευκό; Ημερομηνία:
17/3/2025, 11:52 - Εμφανίσεις: 97
Το αλκοόλ – και συγκεκριμένα η αιθανόλη στα αλκοολούχα ποτά – μεταβολίζεται σε ουσίες που προκαλούν βλάβες στο DNA, συμβάλλοντας στον κίνδυνο καρκίνου.
Είναι ενδεικτικό και αξιοσημείωτο ότι μόνο το 2020 η κατάχρηση αλκοόλ ήταν «ένοχη» για περισσότερες από 740.000 περιπτώσεις καρκίνου παγκοσμίως (4,1% επί του συνόλου των περιπτώσεων καρκίνου).
Πώς εξηγείται η «δημοφιλία» του κόκκινου κρασιού Παρότι τα αλκοολούχα ποτά συγκαταλέγονται στην ομάδα 1 των καρκινογόνων παραγόντων, γεγονός που σημαίνει ότι έχει αποδειχθεί η καρκινογόνος επίδρασή τους στους ανθρώπους, αποτελεί συχνή και κοινή αντίληψη ότι δεν είναι όλα τα είδη αλκοόλ ίδια.
Ιδίως το κόκκινο κρασί θεωρείται ως η πιο υγιεινή επιλογή και η κατανάλωσή του αυξάνεται παγκοσμίως.
Η ιδιαίτερη «δημοφιλία» του ίσως πηγάζει από τη διαδεδομένη άποψη ότι τα υψηλά ποσοστά ρεσβερατρόλης – ενός αντιοξειδωτικού με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες – που περιέχει έχουν προστατευτική δράση ενάντια στον καρκίνο.
Η πρώτη του είδους της μετα-ανάλυση Τώρα ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Μπράουν διεξήγαγαν μια μετα-ανάλυση μελετών – την πρώτη του είδους της – ώστε να βρουν πού είναι η αλήθεια στη μεγάλη και συχνά αντικρουόμενη βιβλιογραφία αναφορικά με τη σύνδεση του κόκκινου αλλά και του λευκού κρασιού με τον καρκίνο.
«Επιχειρώντας να κατανοήσουμε καλύτερα την πιθανή επίδραση της κατανάλωσης κρασιού στον κίνδυνο καρκίνου διεξαγάγαμε μια ενδελεχή μετα-ανάλυση με κύριο στόχο να ανακαλύψουμε αν το κόκκινο κρασί αποτελεί πράγματι μια υγιεινότερη επιλογή σε σύγκριση με το λευκό» δήλωσε η Γιουνγκούνγκ Τσο, κύρια συγγραφέας της μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nutrients», αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Δερματολογίας στο Μπράουν και προσέθεσε: «Η ανάλυσή μας περιέλαβε τις περισσότερες δυνατές δημοσιευμένες επιδημιολογικές έρευνες οι οποίες εξερευνούσαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου και λευκού κρασιού και του κινδύνου για καρκίνο».
Για την ακρίβεια οι ερευνητές ανέλυσαν 42 έρευνες παρατήρη...